Jeg er feminist

Det er viktig å være litt feminist. Det er nesten en litt skummel ting å påstå, for av en eller annen grunn kan det virke som om det å være feminist er synonymt med mannehat, ubarberte armhuler og BH-er på bålet. Jeg kommer ikke til å gå i tog i anledning den internasjonale kvinnedagen i morgen, men jeg stiller meg likevel sterkt bak alle kampparoler, enten de markerer motstand mot privatisering av barnehager, retusjert reklame, vold mot kvinner, tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse. Jeg har fulgt med på ukens debatter, og ser at det ytres sterke meninger om hvilke saker som faktisk er viktige. Det kommer vel bare an på hvor i verden man bor, og hva man selv har opplevd. Selv tror jeg derimot at hver kamp er like viktig. For eksempel er jeg overlykkelig for at fedrekvoten finnes. Som ung og kvinnelig arbeidstaker er dette nesten en fanesak for meg, fordi fedrekvoten gjør meg til en minst like verdifull arbeidstaker som mine mannlige kolleger. Det kan for eksempel nevnes at jeg jobber på et kontor hvor tre ansatte snart skal ut i foreldrepermisjon, og alle tre er menn.

Det er vanskelig å skrive om politiske emner, men jeg har faktisk vært inne på akkurat dette temaet før. Jeg ønsker egentlig bare å oppfordre mine medsøstre til å huske på hvor viktig likestilling er. Det er nemlig så lett å glemme når vi er så heldige å bo i et av verdens mest likestilte land. Dette skal vi selvfølgelig feire, men samtidig må vi protestere mot at det fortsatt finnes menn som har sterke stereotypier og fordommer mot kvinnelige ledere, at det i USA finnes flere sjefer som heter John enn sjefer som er kvinner, og at 125 millioner jenter i verden har vært utsatt for kjønnslemlestelse.

Så derfor - det er viktig å være litt feminist. Det er viktig at vi legger fra oss fordommene mot hvem en feminist egentlig er. For du trenger ikke være biker-lesbe, brette opp ermene og protestere høylytt i en parade i morgen. Det er bare viktig at du snakker høyt om, kjemper for og stiller krav til en sosial, politisk og økonomisk likestilling mellom menn og kvinner.