Voksenjobben #3

Sist fortalte jeg om hvordan godt innhold bidrar til gode brukeropplevelser. Så nå er du med på at brukeropplevelse er nøkkelordet, yes? Også har du sikkert allerede skjønt at jeg landet i denne jobben fordi jeg er journalist. Okay. Der dukker det opp et lite "men", for til nå har jeg brukt overraskende lite tid på å skrive. Faktisk har jeg nesten ikke gjort noe av det jeg beskrev forrige gang. Forvirret? 

Det jeg i stedet har brukt tiden på, er innsiktsprosjekter. Målet med et innsiktsprosjekt er å finne frem til brukerne av en spesifikk tjeneste og lære seg å forstå dem, for slik å kunne finne ut hvordan tjenesten kan forbedres til å møte brukernes virkelige behov. Og hva skjer da? Jo, vi skaper en enda bedre brukeropplevelse! Hurra, der var den igjen! I begynnelsen fattet jeg ikke helt hvorfor akkurat jeg skulle gjøre akkurat dette. Hva er det liksom vi skal få innsikt i? Hva skal jeg egentlig bidra med? Hva har dette med innholdsutvikling og gjøre? HÆ!? Men alt falt på plass da jeg innså at vi selvfølgelig må møte og prate med disse brukerne for å kunne forstå dem. Flaks at jeg har noen intervjuskills, liksom.

Dette er det som skjer: vi kontakter og møter en og en bruker, fikser kaffe, også prates det løst og fast rundt temaet i en times tid. Da ser det omtrent slik ut:

Etter en haug med slike intervjuer setter vi oss ned på kontoret og koker ned funnene våre til løsningsforslag. Dette kan jeg fortelle mer om en annen dag. Så tar vi med oss løsningsforslagene tilbake til kunden vår, også krysser vi fingre og tær for at de gir oss enda mer penger til å faktisk gjennomføre forslagene.

Et slikt prosjekt kan enten gjøres i geriljastil på noen få dager, eller skaleres opp til flere måneders arbeid. Jeg har hittil vært med på begge deler, og i løpet av prosjektene har jeg lært to ganske kule ting:

  1. Jo mer man lærer og jo mer man forstår om et tema, jo mer interessant blir det. Det spiller faktisk ingen rolle hvor tørt og kjedelig det først så ut. Jeg har for eksempel lært at både boligbyggelag og bankverdenen er ganske spennende greier.
  2. Jeg pleide å synes at intervjuer var skikkelig skumle. Hva skal jeg spørre om for å få de gode svarene? Hva om jeg får jernteppe? Jeg kommer til å drite meg ut! Shitshitshit! Men etter noen måneder med trening på nettopp dette, er jeg rimelig sikker på at jeg i morgen kunne ha intervjuet Obama og Oprah samtidig, uten større problem.