Positivitetslista

Her hadde jeg egentlig tenkt at du skulle få lese noe skriblerier om kunsten å tenke positivt. Det var liksom planen, helt til jeg innså at det jeg nesten publiserte for verden var noe klissete dear-diary-greier, og det holder bare ikke mål. Så ble jeg jævlig furten og spylte enhjørningsglitteret i do. Nå gjør jeg et nytt forsøk. Denne gangen uten påtatt entusiasme.

Poenget er fortsatt det samme. Det er noe med det der å tenke positivt. Fokusere på de gode tingene. Se fordelene i ulempene, silver linings, og så videre, og så videre. Jeg har nemlig hørt at man må øve på dette, for ved motstand kicker hjernens autopilot inn. Da tenker hjernen slik den har blitt vant til å gjøre, og vi kan jo tippe på større sjanser for suksess dersom autopiloten er optimisme. Derfor driver jeg å trimmer hjernen min til å fungere under krig, liksom. Prøver å slutte å konkludere med negativitet. For pappa har fortalt meg at hjernen min hører hva jeg sier. Og da må man prate positivt til seg selv. Høyt, helst.

Øvelse gjør mester, og en luring har fortalt meg at jeg har blitt bedre på å tenke riktig. Likevel har jeg ikke nådd mesternivå. Det skal nemlig ikke så mye til for å vippe meg av pinnen. Hvis jeg er trøtt, for eksempel. Eller sulten. Herregud. Da glemmer jeg alt jeg trodde jeg visste. Også blir det krig i hodet. Tordenvær og maskingevær. Du vet reklamen for Go'morgen yoghurt, hvor Sulten tar form som den irriterende svensken i lilla spandexdrakt? Det er han som kryper opp på ryggen min og hvisker stygge ord i øret mitt.

Så nå tar jeg et aktivt steg mot Yes we can!, peace and love og Dalai Lama. Kall det førkrigs-forberedelse. Slik at neste gang jeg er trøtt eller sulten, ikke får det til, har en dårlig dag, uke eller måned, så har hjernen min blitt programmert til å dra frem Positivitetslista:

  • Når det er litt for lenge til lunsj: Jeg er ikke et sultent barn i Afrika. Jeg overlever.
  • Ved kleskrise: Jeg har nok klær til å fylle tre svømmebasseng og to fotballbaner, og jeg kunne skodd halve Kina. Skjerpings.
  • Ved vrangforestillinger: Jeg veier mindre enn en gjennomsnittlig koffert. Ingen hval i sikte.
  • Når jeg tror at det er synd på meg: Jeg har tak over hodet, Farris i kjøleskapet og et ullteppe på hvert hjørne. En iPhone, to macer og fiberbredbånd. Utdannelse, jobb og penger. Førti deodoranter, mat i fryseren og venner i nærheten. Ta seg sammen.
  • Vondt? Uvel? Dårlig? Kvalm? Sikkert bare en kaffeoverdose. Eventuelt selvforskyldt bakrus.
  • Når jeg ikke får viljen min: Jeg er et voksent menneske. Suck it up og øv på tålmodigheten.
  • Ved skrivesperre: Jeg har da hvertfall penn og papir og tastatur. Mac, internett og Google. J. K. Rowling skrev hele Harry Potter-serien på brukte servietter. It will all be okay.
  • Når bussen ikke kommer: Da kjører jeg bil.


ListerNadine RamsbergComment